2017-11-27 09:04:24• hírek • Szatmár.ro

Kölcseysek a „Demokrácia 1x1” verseny döntőjében

November 22-én, Nagyváradon rendezték meg a Demokrácia 1x1 vetélkedő regionális fordulóját, amit a magyarországi Nemzeti Választási Iroda szervezett határon túli magyar középiskolások számára.

A kölcseysek is képviseltettük magukat egy négytagú csapattal. A csapat neve ,,Éneklő borz’’ (Akutagava Rjúnoszuke ihlette) elnevezést viselte, tagjai pedig Leiti Bence, Gergely Balázs, Sáfrány Lóránt és Tepfenhart Beatrix voltak. A felkészülésben Kürti Tünde tanárnő segítette a diákokat.
 

A versenyre összesen 160 csapat jelentkezett 6 országból, de ez a szám az első online forduló után 60-ra csökkent. Mivel a Kölcsey négyese is sikeresen vette az akadályokat, el is kezdtek készülődni a regionális döntőre. Az előzetes feladat egy prezentáció készítése volt, melyben egy közösséget érintő probléma megoldásához kellett akciótervet kidolgozniuk a csapatoknak.
 

A fiataloknak a verseny során számtalan feladatban kellett bizonyítaniuk tárgyi tudásukat, talpraesettségüket és ügyességüket. Az  írásbeli felmérővel tesztelték az általános politikai ismeretüket, a Tabu nevű játékban különböző politikai fogalmakat kellett elmagyarázniuk a csapattársaiknak  úgy, hogy a megadott ,,tabu’’ szavakat nem lehetett kimondani, az ,,Összjáték’’-ban pedig a zsűri által megadott tömör kijelentések alapján kellett nemzetközi szervezeteket vagy dokumentumokat beazonosítaniuk.
 

A legérdekesebb feladat a frakcióvita szituációs gyakorlat volt, amikor is a csapatoknak  megadott témákban kellett vitát folytatniuk egymással. Akárcsak a Parlamentben, itt is előterjesztettek különböző napirendi pontokat, a diákoknak pedig vagy ezek mellett, vagy ellenük kellett érvelniük. A vitapartnerek, a vita témája és a képviselendő álláspont sorsolás útján dőltek el. A Kölcseyseknek a ,,Képviselők fele legyen nő’’ téma cáfolása jutott,  és 10 perc állt a rendelkezésükre, hogy az érvrendszerüket kidolgozzák. Értékeléskor a bírák többek között a vitakultúrát, a szakszerűséget és a sokoldalúságot pontozták.
 

A Kölcsey csapata első helyen végzett, ezzel továbbjutottak a decemberben esedékes nemzetközi döntőbe, amit Budapesten rendeznek meg. A résztvevők viszont nem csak ennek örülhettek, hanem az értékes tárgynyereménynek is, ami egy-egy e-book, vagyis elektronikus könyvolvasó volt.
 

Tepfenhart Beatrix a csapat nevében elmondta, hogy kétségkívül megérte ezen a versenyen részt venni, hiszen rengeteg tapasztalatot szereztek, megtudták, milyen szakszerűen vitázni, hogyan kell egy prezentációt bemutatni, de legfőképp azt, hogy miként tudnak csapatként dolgozni.
 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: